Uitreiking Stripschapprijzen

Uitreiking Stripschapprijzen

Welke stripmakers vallen in de prijzen?

Hans van Oudenaarden is de winnaar van de Stripschapprijs, de meest prestigieuze oeuvreprijs voor Nederlandse stripmakers. Op zaterdag 25 februari neemt hij de prijs in ontvangst in Forum Groningen.

Van Oudenaarden begon zijn carrière als tekenaar bij het vrolijke weekblad Donald Duck om vervolgens als ghost artist te werken voor Sjors en Sjimmie en Jan, Jans en de kinderen. Daarna zette hij de stripbewerking van de jeugdboeken van Bob Evers op zijn naam. De laatste jaren heeft de stripmaker zich in de picture weten te spelen met volwassen strips met een avonturentwist voor Eppo.

Deze dag worden er ook nog meer prijzen uitgereikt. Een daarvan is de P. Hans Frankfurtherprijs, de jaarprijs voor bijzondere verdiensten. De prijs is genoemd naar de in 1996 overleden oprichter van Het Stripschap, P. Hans Frankfurther. 

Dit jaar is de P. Hans Frankfurtherprijs 2023 aan Uitgeverij Syndikaat toegekend. De uitgeverij rond Marc de Lobie heeft zich de afgelopen jaren in de picture gespeeld middels een solide fonds dat zich onderscheidt door aanstormend talent een kans te geven.

Op 25 februari worden ook verschillende albumprijzen uitgereikt. Deze prijswinnaars worden tijdens de ceremonie in het Forum bekendgemaakt. Er zijn drie categorieën:

  • Album van het jaar
  • Jeugdalbum van het jaar
  • Info & Integraal
Foto: Hans van Oudenaarden door Erwin Suvaal
Meer over de Stripschapprijzen
13630

Waar en wanneer?

Je kunt de prijsuitreiking gratis bijwonen, reserveer daarvoor tijdig je tickets via de knop hieronder.

WaarRabo Studio, Forum Groningen, Nieuwe Markt 1
WanneerZaterdag 25 februari 2023 van 14.00 - 16.00 uur
KostenGratis

Gratis tickets reserveren

Stem op de Storyworld Publieksprijs

Dit jaar wordt voor de tweede keer de Storyworld Publieksprijs uitgereikt. De basis voor deze lijst wordt gevormd door de top vijftig van de meest uitgeleende stripboeken van de Forumbibliotheek. Storyworld is net als de bibliotheek een onderdeel van het Forum in Groningen.

In 2022 is de Storyworld Publieksprijs uitgereikt aan Eric Heuvel en Jos van Waterschoot. Zij kregen de Publieksprijs voor de stripbewerking van Multatuli's Max Havelaar.  

Van 1 t/m 14 februari kan iedereen zijn stem uitbrengen. 

Stem op de Storyworld Publieksprijs

Mis niks met
The Storyworld Gazette

Bring it on