Nu te zien: Wakawaka! 40 Jaar PAC-MAN

Tot en met 10 januari

Een van de beroemdste figuren uit videogames bestaat alweer 40 jaar: PAC-MAN!

Het iconische gele happertje veranderde de gamewereld voorgoed en bleef al die jaren razend populair. Om dat te vieren presenteert wij tot en met zondag 10 januari: Wakawaka! 40 Jaar PAC-MAN.

Foto: Jongens spelen PAC-MAN, 1984 Scheveningen © Han Singels

Tot en met 10 januari

Over de expo

PAC-MAN is een echte game-changer in de wereld van arcade-videogames. Wist je bijvoorbeeld dat het de eerste game was die een iconisch en herkenbaar personage als hoofdpersonage gebruikte? En minstens zo revolutionair was ook de videogame-marketing voor PAC-MAN en de uitbreiding van het spelpubliek naar vrouwen en andere demografische groepen.

Spelontwerp, thema's en kleuren

In de expo ontdek je bijvoorbeeld de cruciale rol van het spelontwerp van PAC-MAN. Ontwerper Toru Iwatani en zijn team keken doelbewust naar thema's en onderwerpen die vrouwen en niet-gamers interesseren en terug zouden willen zien in een game. Denk aan gebruik van felle kleuren en gemakkelijkere levels aan het begin. Op die manier braken ze elke regel in het boek. En dat bleek een succes!

De eerste potloodschetsen, PAC-MAN-posters en collectors items

Als enige museum in Europa krijgt Storyworld officieel toestemming en medewerking van de Japanse videogamestudio BANDAI NAMCO Entertainment Inc. om objecten tentoon te stellen voor publiek. De expo bevat daardoor onder meer de eerste potloodschetsen van PAC-MAN en de eerste Japanse PAC-MAN-posters en -advertenties.

Uiteraard haalde Arjan Terpstra, curator van de expositie en mede-auteur van het aankomende PAC-MAN jubileumboek, ook van over de hele wereld bijzondere PAC-MAN collectors items uit de jaren ’80 en ‘90 naar Groningen. En niet te missen zijn de originele arcade-kasten waar je zelf PAC-MAN op kunt spelen!

Plan je bezoek

Kom langs en ontdek hoe PAC-MAN is ontstaan, hoe revolutionair de game was en waarom het kleine gele happertje zo’n groot succes werd in Japan en ver daarbuiten.

Je kunt online je tickets met tijdslot kopen. Een ticket voor Storyworld geeft gratis toegang tot Wakawaka! 40 Jaar PAC-MAN.

Tickets bestellen

Over PAC-MAN

PAC-MAN werd geboren op 22 mei 1980 en werd onmiddellijk razend populair. Eerst in de arcadehallen en daarna in de popcultuur dankzij een breed scala aan branding- en mediaoptredens in de jaren '80 en '90. Met een merkherkenningspercentage van 90% over de hele wereld, blijft het imago en het merk van PAC-MAN een van de meest geliefde en erkende ter wereld.

Meer weten over de festiviteiten rondom PAC-MAN's 40ste verjaardag? Ga naar:

PAC-MAN™&©BANDAI NAMCO Entertainment Inc.

Over PAC-MAN

Mis niks met
The Storyworld Gazette

Bring it on