Storyworld Spotlight

Hans G. Kresse 100 Jaar

Over de kunst van het stripmaken

Illustraties © Hans G. Kresse

Hans G. Kresse (3 december 1921 - 12 maart 1992) wordt nog altijd beschouwd als één van de grootste stripmakers van Nederland met een indrukwekkend talent om realistisch te tekenen. En daarom zetten we vanaf 30 oktober Kresses werk, in het kader van zijn honderdste geboortedag, in de spotlights bij strip-, animatie- en gamemuseum Storyworld én bij GRID Grafisch Museum Groningen.

Eric de Noorman

Kresse begon in 1943 als medewerker van de Toonder Studio’s in Amsterdam. Na diverse opdrachten startte hij in juli 1946 zijn strip Eric de Noorman in de krant Het Laatste Nieuws. Dit Middeleeuwse heldenepos werd een groot succes en verscheen in veel Nederlandse en buitenlandse kranten en tijdschriften. Daarnaast tekende en schilderde Kresse ook steeds meer andere strips, boekomslagen en illustraties, waardoor hij in 1964 stopte met Eric de Noorman. Vanaf 1972 hield hij zich bezig met de Indianenreeks, waarin hij het lot van de Noord-Amerikaanse Indianen wilde vastleggen.

Een realistische tekenstijl

Samen met Marten Toonder en Pieter J. Kuhn wordt Hans Kresse tot "de grote drie" van de Nederlandse strip gerekend. Kresse had een realistische tekenstijl en was een meester in licht- en schaduweffecten en krachtige zwart-wit contrasten. In 1976 kreeg hij voor zijn gehele oeuvre de Stripschapsprijs en een jaar later werd hij in Frankrijk onderscheiden met de Prix Alfred.

Plan je bezoek bij Storyworld en GRID

Bewonder de wereld van grootmeester Kresse

  • van 30 oktober t/m 19 december bij strip-, animatie- en gamemuseum Storyworld in Groningen;
  • van 30 oktober t/m 30 januari bij GRID Grafisch Museum Groningen.

Bij Storyworld staat het maakproces, de illustraties en Kresse’s fascinatie voor indianen centraal. Bij GRID ontdek je hoe Eric de Noorman bij duizenden krantenlezers terechtkwam. Volg het proces vanaf het scenario tot het moment dat de strip van de drukpers rolde.

Tickets

Koop voor Storyworld online je tickets met een startdatum en inlooptijd vanaf zaterdag 30 oktober. Een ticket voor Storyworld geeft gratis toegang tot de Spotlight-ruimte waar je het werk van Kresse kunt bewonderen.

Het aansluitende deel van de expositie verder bekijken bij GRID? Op vertoon van je Storyworld-ticket aan de kassa bij GRID, krijg je € 1,25 korting op de reguliere toegangsprijs.

Tickets Storyworld

9361

Meer over Storyworld

Storyworld Spotlight

Storyworld Spotlight

Het werk van verschillende, bijzondere makers in de schijnwerpers.

Ontdek het museum

Ontdek het museum

Wat kun je allemaal zien, doen en beleven bij Storyworld?

Plan je bezoek

Plan je bezoek

TIckets, openingstijden, route en toegankelijkheid.

The Storyworld Gazette

The Storyworld Gazette

Aankondigingen, nieuws, winacties, workshops en meer!

Mis niks met
The Storyworld Gazette

Bring it on