Storyworld Spotlight

Storyworld Spotlight

Gerben Valkema: Striptekenaar van het jaar

Over de kunst van het stripmaken

Illustratie Elsje © Valkema en Hercules

Gerben Valkema (14 april 1980) won dit jaar de Stripschapprijs, de belangrijkste onderscheiding voor Nederlandse stripmakers. En daarom stond zijn werk van 4 september tot en met 24 oktober 2021 in de spotlights bij strip-, animatie- en gamemuseum Storyworld.

Hoe het allemaal begon

Gerben is geboren en getogen in het Groningse Ulrum en volgde een opleiding aan de kunstacademie in Groningen. Hij begon daarna zijn tekencarrière bij de studio van Jan Kruis, waar hij tekende en schreef voor Jan, Jans en de kinderen. Omdat Gerben zichzelf verschillende tekenstijlen kon aanmeten, tekende hij al gauw ook illustraties voor Suske en Wiske, Donald Duck en Disney.

Tekenstijl: vette, coole lijnen

Gerbens eigen tekenstijl kenmerkt zich door vette, coole lijnen. Hij tekent de lijnen op een speelse manier soms wat dikker en dan weer wat dunner, dat heet ook wel ‘levende lijnen’. Als eerbetoon tekent Gerben graag andere bekende striphelden in zijn eigen stijl. Je herkent ze natuurlijk wel, maar ze zien er ineens heel anders uit! Dat is niet alleen grappig, maar daardoor kun je ook goed zien hoe bepalend de tekenstijl is.

Elsje

Maar Gerben wilde natuurlijk ook een eigen strip. Dat werd Elsje, die hij in 2007 samen met schrijver Eric Hercules ontwikkelde. Gerben houdt van gekke, overdreven situaties en hij is een meester in het tekenen van gezichtsuitdrukkingen. En dat sloeg aan, want Elsje staat dagelijks in zeven kranten in Nederland waaronder Dagblad van het Noorden, en is vertaald in het Duits, Zweeds, Noors, Frans, Deens, Spaans, Catalaans, Gronings, Brabants en Engels.

Geweest

Deze Spotlight is niet meer te bezoeken bij Storyworld.

Stripschapprijs 2021

Uit het juryrapport: “Gerben Valkema is in korte tijd uitgegroeid tot één van Nederlands populairste striptekenaars. Een feit waar niemand omheen kan. Mede hierdoor roept Het Stripschap, op voordracht van de Commissie voor de Stripschapprijzen hem uit tot winnaar.”

Foto © Erwin Suvaal

Stripschapprijs 2021

Meer over Storyworld

Storyworld Spotlight Storyworld Spotlight

Storyworld Spotlight

Mini-expo's | Het werk van bijzondere makers in de schijnwerpers.

Ontdek het museum Ontdek het museum

Ontdek het museum

Wat kun je allemaal zien, doen en beleven bij Storyworld?

Plan je bezoek Plan je bezoek

Plan je bezoek

TIckets, openingstijden, route en toegankelijkheid.

Nieuwsbrief | The Storyworld Gazette Nieuwsbrief | The Storyworld Gazette

Nieuwsbrief | The Storyworld Gazette

Aankondigingen, nieuws, winacties, workshops en meer!

Mis niks met
The Storyworld Gazette

Bring it on