Storyworld Spotlight

Storyworld Spotlight

The World of Lara Croft

Tomb Raider 25 jaar

Illustraties © Crystal Dynamics

Lara Croft is in één klap beroemd sinds haar eerste optreden in de videogame Tomb Raider, alweer 25 jaar geleden! Om die reden hebben wij The World of Lara Croft van 22 december 2021 t/m 29 mei 2022 in de Storyworld Spotlight gezet. Lara Croft is bedacht door gamestudio Core Design, in Derby (Engeland), in 1996. De studio was op zoek naar een geschikt hoofdpersonage voor een nieuw 3D avonturenspel voor de eerste PlayStation. Een game in 3D perspectief, waarbij spelers het personage de hele tijd in beeld hebben. 

Het ontstaan van Lara Croft

In het spel verkent de speler allerlei mysterieuze tombes onder piramides. Daarom moest de hoofdpersoon er avontuurlijk uitzien en voldoende toegerust zijn om moeilijke missies te overleven. Dit werd Lara Croft, een jonge vrouw uit de Britse aristocratie, die even raadselachtig en intelligent was als stoer en zelfredzaam. 

Tomb Raider, succes en controverse

Tomb Raider (1996) was een doorslaand succes voor Core Design, dat al snel doorging met het bouwen van Tomb Raider 2 (1997) en 3 (1998). Een groot deel van het succes werd toegeschreven aan de hoofdrolspeelster van de games, die zowel bij mannelijke als vrouwelijke spelers bewonderaars vond. Dit verbijsterde critici die in Lara Croft niet meer dan een seksistische cartoon zagen.

Buiten de games, waren Lara’s avonturen ook te volgen in tijdschriften, avonturenboeken, films en strips, en kon je haar beeltenis terugvinden op allerlei soorten merchandise, zoals beeldjes en action figures. Niet slecht voor een fictief karakter.

The World of Lara Croft bij Storyworld

In de tentoonstelling The World of Lara Croft stonden we stil bij de geschiedenis van de game en legten we uit waarom de hoofdpersoon zoveel mensen aanspreekt. Maar het succes van de game is niet alleen te danken aan Lara zelf. Rondom haar hebben de makers een mysterieuze wereld opgetrokken die bestaat uit spannende achtergrondverhalen, spectaculaire puzzels, vijanden en valkuilen. Een mysterieuze wereld die het al 25 jaar waard is te onderzoeken.

Tickets

Je kunt The World of Lara Croft helaas niet meer bezoeken.

Deze tentoonstelling werd mede mogelijk gemaakt door Crystal Dynamics.

TOMB RAIDER © 1996-2021 SQUARE ENIX LIMITED. CRYSTAL DYNAMICS, LARA CROFT, TOMB RAIDER, AND THEIR RESPECTIVE LOGOS ARE TRADEMARKS OR REGISTERED TRADEMARKS OF SQUARE ENIX LIMITED. SQUARE ENIX AND THE SQUARE ENIX LOGO ARE TRADEMARKS OR REGISTERED TRADEMARKS OF SQUARE ENIX HOLDINGS CO., LTD.

 

Meer over Storyworld

Storyworld Spotlight Storyworld Spotlight

Storyworld Spotlight

Mini-expo's | Het werk van bijzondere makers in de schijnwerpers.

Ontdek het museum Ontdek het museum

Ontdek het museum

Wat kun je allemaal zien, doen en beleven bij Storyworld?

Plan je bezoek Plan je bezoek

Plan je bezoek

TIckets, openingstijden, route en toegankelijkheid.

Nieuwsbrief | The Storyworld Gazette Nieuwsbrief | The Storyworld Gazette

Nieuwsbrief | The Storyworld Gazette

Aankondigingen, nieuws, winacties, workshops en meer!

Mis niks met
The Storyworld Gazette

Bring it on