Storyworld Spotlight

Storyworld Spotlight

Aimée de Jongh

Aimée de Jongh

De Spotlight-expositie geeft een kijkje achter de schermen bij Aimée de Jongh. Zij wordt gezien als één van de grootste talenten van de Nederlandse stripwereld, die zich heeft ontwikkeld tot een internationaal bekende tekenaar en verhalenverteller. Naast graphic novels en strips maakt De Jongh ook illustraties en animatiefilms. Van 8 juli tot en met 29 oktober staat het werk van deze creatieve duizendpoot centraal in Museum Storyworld in Forum Groningen. De presentatie in de Spotlightzaal geeft een kijkje achter de schermen en laat onder meer zien hoe ze te werk is gegaan voor Dagen van Zand, haar bekendste graphic novel die wereldwijd is bekroond met maar liefst vijftien prijzen. 

De stripcarrière van Aimée de Jongh begon op 22-jarige leeftijd met de stripreeks Snippers voor dagblad Metro (2012-2017). Hiervoor maakte ze in totaal 1400 afleveringen over het dagelijks leven van iedereen, en in het bijzonder van (alter ego) Aimée en kamergenoot Stef. In 2021 bracht ze de graphic novel Dagen van zand uit. In dit boek vertelt ze het verhaal van de jonge fotograaf John Clark die naar Oklahoma reist om daar een fotoverslag te maken van de Dust Bowl, een ecologische ramp die zich voltrok in de jaren 1930 in Canada en de Verenigde Staten. Dagen van zand is inmiddels in meerdere talen verschenen, waaronder in het Frans, Engels, Duits en Spaans. De Engelse vertaling van het boek is genomineerd voor de Eisner Awards – de Oscars van de Amerikaanse stripindustrie – die op 21 juli worden uitgereikt. 

In de Spotlightexpositie zie je naast originele schetsen en tekeningen ook de research die De Jongh heeft gedaan voor het creëren van het historische decor van Dagen van zand. Verder ontdek je wat de verschillen en overeenkomsten zijn tussen het maken van een graphic novel en een strip. 

Storyworld vind je op de zesde verdieping van Forum Groningen. Een ticket voor Storyworld geeft gratis toegang tot de mini-expositie in de Spotlight-ruimte.

Tickets kopen

Alvast wat inspiratie

  • Oklahoma ; 1937 ; Crisisjaren
Aimée de Jongh,
Dagen van zand [Boek]
Aimée de Jongh, Zidrou ; James Vandermeersch
Bloesems in de herfst [Boek]
Aimée de Jongh, Zidrou ; James Vandermeersch
Bloesems in de herfst [Boek]
  • Vrijheid
Aimée de Jongh, Ingrid Chabbert
Zestig lentes [Boek] : vrije vlucht
Aimée de Jongh,
De terugkeer van de wespendief [Boek]

Meer over Storyworld

Storyworld Spotlight Storyworld Spotlight

Storyworld Spotlight

Mini-expo's | Het werk van bijzondere makers in de schijnwerpers.

Ontdek het museum Ontdek het museum

Ontdek het museum

Wat kun je allemaal zien, doen en beleven bij Storyworld?

Plan je bezoek Plan je bezoek

Plan je bezoek

TIckets, openingstijden, route en toegankelijkheid.

Nieuwsbrief | The Storyworld Gazette Nieuwsbrief | The Storyworld Gazette

Nieuwsbrief | The Storyworld Gazette

Aankondigingen, nieuws, winacties, workshops en meer!

Mis niks met
The Storyworld Gazette

Bring it on