Storyworld Spotlight

Storyworld Spotlight

Donald Duck

Al 70 jaar het vrolijkste weekblad

Illustraties © Disney

We zetten Donald Duck in de spotlights, de eend in matrozenpak die immens populair is en precies 70 jaar geleden zijn eigen weekblad kreeg in Nederland. Ontdek vanaf 3 juni bij strip-, animatie- en gamemuseum Storyworld in Forum Groningen hoe een Donald Duck-verhaal ontstaat, hoe de illustraties worden gemaakt en hoe het volledige blad tot leven komt.

Tickets

Je kunt Donald Duck niet meer bezoeken.

Tickets Storyworld

Ontstaan Weekblad Donald Duck

Weekblad Donald Duck is nog altijd het meest gelezen stripblad van Nederland. Dat is heel bijzonder, want de concurrentie is groot. Dat was vroeger echter wel anders. Rond 1950 waren er nauwelijks tijdschriften voor kinderen. Strips en andere soorten tijdschriften zouden 'gevaarlijk' en 'slecht' zijn voor kinderen. Gelukkig trok een grote Nederlandse uitgeverij, De Geïllustreerde Pers, zich naar niks van aan en besloot op 25 oktober 1952 het stripblad Donald Duck te lanceren. Het eerste nummer werd gratis verspreid in een oplage van maar liefst 2,5 miljoen exemplaren! Het begin van het grote succes van onze geliefde eend.

Een Donald Duck-verhaal

Dagelijks zijn er overal ter wereld schrijvers aan het werk om nieuwe Duck-verhalen te bedenken, ook in Nederland. De bedachte verhalen worden vervolgens omgezet in zogenaamde scenario's. Bij het vormgeven van een scenario maakt de schrijver een aantal belangrijke keuzes. Hoeveel plaatjes moet de pagina hebben? Wat gebeurt er op elk plaatje? Zie je Donald van dichtbij of van veraf? Tijdens dit proces moet de schrijver zich telkens volledig kunnen verplaatsen in de schoenen (lees: platvoeten) van Donald Duck. Dat blijkt in de praktijk nog niet zo eenvoudig.

Maakproces Donald Duck-illustratie

Wanneer de schrijver het verhaal volledig heeft uitgedacht, wordt het scenario door een tekenaar omgezet naar mooie illustraties. Dan mist er nog één belangrijk onderdeel: kleur! De inkleuring van een Donald Duck-verhaal is iets waar van tevoren goed over na wordt gedacht. De snavel van Donald is natuurlijk oranje, maar wist je dat er alleen al meer dan 100 tinten oranje zijn?! De inkleurder gaat altijd op zoek naar de beste kleurencombinaties, zodat het stripverhaal volledig tot zijn recht komt. 

Ontmoet de tekenaars achter Donald Duck

Ontdek het werk en de achtergrond van verschillende Donald Duck-tekenaars in de Storyworld Spotlight: Donald Duck - 70 jaar het vrolijkste weekblad. Michel Nadorp, Henrieke Goorhuis, Tim Artz en nog vele andere Donald Duck-illustratoren komen voorbij.

Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door © Disney.

Donald Duck kleurplaat >

Donald Duck kleurplaat >

Meer over Storyworld

Ontdek het museum Ontdek het museum

Ontdek het museum

Wat kun je allemaal zien, doen en beleven bij Storyworld?

Plan je bezoek Plan je bezoek

Plan je bezoek

TIckets, openingstijden, route en toegankelijkheid.

Nieuwsbrief | The Storyworld Gazette Nieuwsbrief | The Storyworld Gazette

Nieuwsbrief | The Storyworld Gazette

Aankondigingen, nieuws, winacties, workshops en meer!

Mis niks met
The Storyworld Gazette

Bring it on